ABC säger alla nuförtiden, men iom att det är Anna Books gamla slagdänga så tänker jag gå emot den trenden.
I måndags på Bibendums sortimentsprovning så föll jag pladask för Stonehaven Chardonnay 2006. En snygg, ekad, japp du läste rätt EKAD, chardonnay med sköna rostade fattoner, ett drag av härsket smör och citronskal med jättebra fruktsyra,integrerad rostad fatton och en liten mineralton. Inte visste jag att aussie chardonnay kunde vara så här kul. Ingen kletig vaniljton, exotisk frukt och inga micropopkorn. C kan leverera.
Minns ni hur hårborttagningskungen Yves Vatelots Reignac Rouge faktiskt sopade mattan med en del stora namn som Mouton-Rothschild, Margaux och Latour vid European Grand Jurys blindprovning 2007?
Hittills har jag bara provat Chateau de Reignac som är det enklare vinet från egendomen. Förvirrande? Ja, på gränsen till idiotiskt, får man väl säga då t o m anrika Wine Spectator har haft svårigheter med att skilja dem åt.
Prestigevinet, som bara är en Bordeaux Supérieur, heter Reignac kort och gott.
Nu hade jag chansen att prova Reignac, Balthvs (eller Balthus i resten av världen) och Chateau Lascombes av årgång 2005 på samma provning. En liten Vatelot/Rolland-flight kan man säga.
Först ut Reignac 2005. Färgen är tät och blålila. Doften är knuten,men man kan känna nyvässad blyertspenna, dova svartvinbärstoner och mineral. Smaken är förvånansvärt koncentrerad. Tanninerna är uttalade och fastän smaken också är knuten finns där fat, läder, läder och svart vinbär. Det här vinet känns lovande och behöver definitivt ligga till sig några år till.
Därefter provar jag Balthvs 2005. Färgen är väldigt tät och bläckig. Doften är packad med mörka bär, med en nästan parfymerad ton. Men här finns också en tung julkryddighet och rostade fat.
Smaken är rik, med massor av allt. Fat, tanniner och frukt, men den är välstrukturerad.
Till slut provar jag Chateau Lascombes 2005. Färgen är mörkt blålila.
Och här kommer äntligen wow-faktorn. Doften är fantastisk, medan de första två får mig att nicka gillande så förför Lascomben mig med sin magnifika doft. Det första jag lägger märke till är en animalisk doft av kött, t o m lite brett, men under den finns ceder, svarta vinbär, blåbär, viol, jord, tobak och lite rostade toner.
Doften är så komplex och lager på lager att man vill sitta som Ferdinand under korkeken.
Smaken är silkig i munnen – först. Sedan kommer stringenta tanniner. Det smakar ceder, svarta vinbär, mineral, cigarr, mineral och lite animaliskt. Det är smakrikt, men så otroligt elegant. Istället för att vara stort och bullrigt så smeker vinet munnen men har en sådan otrolig närvaro att man bara måste stanna upp och blunda och njuta.
Så någon Bottle Shock blir det inte för mig den här gången. Jag placerar lätt Chateau Lascombes 2005 först av dessa tre.
Kul! 2005 Lascombes är ju urläcker – och så elegant.
Ja, ren klass rakt igenom och samtidigt so damn sexy.:D
Går det att komma över Château Lascombes 2005 på något sätt? Privatimport kanske?
Jag har ju bara 2004:an hemma.
Jag håller också på att kolla upp det faktiskt. Just nu finns den bara i restaurantsortimentet som det ser ut.
Jag ska höra med Bibendum.
Kul att vinet uppskattades. Det går att privatimportera Château Lascombes 05, art nr 11391601. Man kan göra det genom några klick på Systembolagets hemsida. Ett tips är att gå ihop några stycken eftersom den ligger på lådor om 12. Importör Bibendum.
Mvh / Annica Bondelid
Tack Annica för svar!
Fick även veta av M på Bibendum att det blir 849 kr/flaska.
Det priset borde gå att slå om man beställer från annan leverantör.
Ja, det är definitivt värt att kolla upp.
Nu har jag fått ”svar” från en kanal och där finns den inte. Däremot finns det väldigt mycket annat intressant… 🙂
Aha, intressant. Vill gärna höra mer.
Bl.a. diverse Cru Classé sedan flera decennier tillbaka inkl. ett gäng från 1982…
Äldsta röda Bordeauxerna på listan är från 1949 och äldsta Bourgognern från 1963.
*dreglar*
🙂
Jag med! Måste ta detaljer.